Electric Ladyland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Electric Ladyland
The Jimi Hendrix Experience
Studioalbumin Electric Ladyland kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  heinäkuu ja joulukuu, 1967tammikuu, huhtikuu-elokuu 1968
 Julkaistu syyskuu, 1968
 Tuottaja(t) Jimi Hendrix
 Tyylilaji Psykedeelinen rock, blues rock, acid rock
 Kesto 75.47
 Levy-yhtiö MCA Records
Muut kannet

Albumin takakansi.
Jimi Hendrixin muut julkaisut
Smash Hits
1968
Electric Ladyland
1968
Band of Gypsys
1970

Electric Ladyland on The Jimi Hendrix Experience -yhtyeen kolmas ja viimeinen albumi, joka julkaistiin syyskuussa 1968. Se nousi Yhdysvalloissa albumilistan ensimmäiselle sijalle ja Britanniassa viidennelle sijalle. Eletric Ladyland on debyyttialbumin ohella Hendrixin arvostetuin levy. Albumilla esiintyi monia vierailevia muusikoita, kuten Steve Winwood, Buddy Miles, Al Kooper ja Jack Casady. The Jimi Hendrix Experience hajosi noin yhdeksän kuukautta albumin ilmestymisen jälkeen.

Albumin musiikillinen sisältö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Electric Ladylandia pidetään yhtenä psykedeelisen rockin kulmakivistä. Se sisältää myös rock and rollia ("Come On"), bluesmaista jammailua ("Voodoo Chile") ja progressiivista rockia ennakoivan 14 minuuttia pitkän eepoksen "1983...". Albumin tunnetuinta antia ovat Bob Dylan -laina "All Along the Watchtower" ja Hendrixin konserttiohjelmistoon kotiutunut, heavy metalia enteilevä "Voodoo Child (Slight Return)". Levyn nimiraita, "Have You Ever Been", on Hendrixin parhaita suorituksia laulajana. Hän laulaa kyseisessä kappaleessa, kuten myös "Long Hot Summer Nightissä", kaikki lauluosuudet. Kappaleeseen "Burning of the Midnight Lamp" oli sen sijaan saatu The Sweet Inspirations -niminen taustalauluryhmä.

"Crosstown Traffic" -kappaleen on nähty ennakoineen afroamerikkalaisen popmusiikin myöhempiä kehityslinjoja hiphopia muistuttavan laulutyylinsä ja rytminsä takia. "Rainy Day, Dream Away" ja sen jatko "...Still Raining, Still Dreaming" ovat jamittelusessiossa syntyneitä kappaleita, joihin Hendrix dubbasi lauluosuudet ja toisen kitararaidan. Kappaleet saivat inspiraationsa levytystä edeltäneistä kaatosateen täyttämistä päivistä.

Albumiin tekoon liittyviä erikoisuuksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hendrixin ja basisti Noel Reddingin yhteistyö sujui levyn teon aikana huonosti. Tästä syystä Hendrix soittaa itse bassoa ainakin raidoilla 2, 6, 11, 14 ja 15. Kappaleessa "1983..." Redding soittaa alussa bassoa, mutta Hendrix soittaa basson myöhemmät soolo-osuudet. Redding sai kuitenkin levylle oman brittipopmaisen kappaleensa "Little Miss Strange", jossa hän soittaa taustakitaraa ja laulaa Mitchellin kanssa vokaaliosuudet.

Samoin jo levyn teon alkuvaiheessa tuottaja Chas Chandler jätti yhtyeen turhauduttuaan pitkäksi venyneisiin levytyssessioihin ja studiossa aikaansa viettäviin, Hendrixin paikalle kutsumiin ihmisiin, joiden ääntä voidaankin kuulla "Voodoo Chilessä". Niinpä levystä tuli Hendrixin itsensä tuottama. Hendrixin perfektionismi paisui äänitysten aikana huikeisiin mittasuhteisiin. Esimerkiksi "Gypsy Eyes" -kappaleesta äänitettiin 43 ottoa ja Dave Masonin taustakitara kappaleessa "All Along the Watchtower" vaati 20 ottoa.

Levyn Euroopan version kansi alastomine naisineen oli brittiläisen levy-yhtiön idea, eikä Hendrix pitänyt siitä. Levy-yhtiölle alun perin lähettämässään kirjeessä Hendrix toivoi, että etukantena käytettäisiin joko kuvaa, josta tulikin USA:n version etukansi, tai sitten levyn sisäkannelle päätyneitä kuvia yhtyeestä ja lapsista suihkulähteen luona. Kuvat oli ottanut tunnettu valokuvaaja Linda McCartney, tuolloin vielä nimeltään Linda Eastman.

Levyn ensimmäisen Britannian painoksen kansikuva. Hendrix ei itse vaikuttanut sen valintaan ja luonnehti kannen olevan "miltei päinvastainen kuin mitä tarkoitin."

Kaikki kappaleet säv. ja san. Jimi Hendrix, ellei toisin mainita.

A-puoli
  1. ...And the Gods Made Love – 1.21
  2. Have You Ever Been (To Electric Ladyland) – 2.12
  3. Crosstown Traffic – 2.25
  4. Voodoo Chile – 15.05
B-puoli
  1. Little Miss Strange – 2.50 (säv. Noel Redding)
  2. Long Hot Summer Night – 3.30
  3. Come On, Pt. 1 (Let The Good Times Roll) – 4.10 (säv. Earl King)
  4. Gypsy Eyes – 3.46
  5. Burning of the Midnight Lamp – 3.44
C-puoli
  1. Rainy Day, Dream Away – 3.43
  2. 1983... (A Merman I Should Turn to Be) – 13.46
  3. Moon, Turn the Tides...Gently Gently Away – 1.01
D-puoli
  1. Still Raining, Still Dreaming – 4.24
  2. House Burning Down – 4.35
  3. All Along the Watchtower – 4.01 (säv. Bob Dylan)
  4. Voodoo Child (Slight Return) – 5.14
  • Jimi Hendrix - laulu, kitara, basso (raidoilla 2, 6, 11, 14 & 15), piano (3), sähköcembalo (9)
  • Mitch Mitchell - rummut, laulu
  • Noel Redding - basso (3, 5, 7-9, 11 & 16), kitara, laulu
  • Jack Casady - basso (4)
  • Larry Faucette - kapellimestari, kongot (10 & 13)
  • Mike Finnigan - urut (10 & 13)
  • Al Kooper - piano (6)
  • Dave Mason - akustinen kitara, taustalaulu (15)
  • Buddy Miles - rummut (10 & 13)
  • Fred Smith - tenorisaksofoni (10 & 13)
  • The Sweet Inspirations - taustalaulu (9)
  • Steve Winwood - urut (4)
  • Chris Wood - huilu (11)